Tästä muutos liikkeelle!

Energiamuutoksesi voi lähteä liikkeelle eri syistä, vaikkapa koska:

  • fossiilisen energian käyttö ei tunnu hyvältä
  • energialasku on noussut liian korkeaksi
  • muutokseen on hyvä mahdollisuus
  • haluat olla esimerkkinä; lapsille, naapureille tai muille
  • haluat todistaa epäilysi oikeaksi tai vääräksi
  • haastat itsesi astumaan sille tielle

Yhtä kaikki, jostain on aloitettava. Tässä joitain vinkkejä, miten edetä!

ruska

Näillä on merkitystä

1. Lämmitysenergia
Lämmitysenergia sisältää tilojen ja käyttöveden lämmityksen. Se vastaa yleensä noin 50 %:sta kodin energiankulutuksesta. Lämmitysenergian suhteen muutos voi lähteä kahteen pääsuuntaan: lämmitysenergian vähentämiseen ja uusiutuvan energian osuuden lisäämiseen. Energiansäästöllä voidaan päästä esimerkiksi 30 – 40 % säästöihin tekemällä säätöjä tai investoimalla uusiin ikkunoihin tai lisäeristykseen. Silloin ei kuitenkaan puututa (fossiilisen) energian ratkaisuun ja tehdään osaratkaisu.

Uusiutuvan energian osuuden lisääminen on usein win-win -ratkaisu, jolla saadaan sekä energiansäästöä että päästään eroon fossiilisesta tuontienergiasta. 2500 litraa öljyä tai 20 000 kWh lämmityssähköä kuluttavassa kodissa tulee CO2-päästöjä 6000 kg

Siirtyminen uusiutuvaan energiaan on merkittävä henkilökohtaiselle päästötaseelle. Esimerkiksi pientalossa siirtyminen sähkölämmityksestä tai öljylämmityksestä uusiutuviin - kuten pelletti, aurinkolämpö tai uusiutuva sähkö – vähentää joka vuosi päästöjä yhtä paljon kuin lentomatka Thaimaaseen ja 20 000 km ajo fossiilisella kulkevalla autolla!!

2. Käyttösähkö
Kodissa kuluvan käyttösähkön osuus on ollut kasvussa, vaikka valaistuksen osuus onkin tippunut. Käyttösähkön osuus Osittain käyttösähkössä näkyvät ilmastoinnin lisääntyvä sähkönkäyttö ja siitä osa käytetään itse asiassa lämmitykseen ja enenevässä määrin jäähdytykseen uudemmissa taloissa. Pellettitakka voi vähentää tätä osuutta ja korvata myös käyttösähkön kulutusta.

Aurinkokeräimillä ja tuulivoimalalla voi tuottaa juuri tätä käyttösähköä ja käyttää sitä jäähdytyksen ja ilmanvaihdon kulutukseen.

3. Liikkumisen energiankulutus
Jokainen autolla fossiilisilla polttoaineilla tai sähköllä ajettu kilometri tuottaa päästöjä. Polttomoottoreilla päästö on useimmiten 100-200 g/km.  Hybridi- tai täyssähköautojen hiilidioksidipäästökin on selvästi suurempi kuin biokaasulla. Johtuen osin autojen tuotannon aiheuttamista päästöistä ja osin sähköntuotannon päästöistä.
Jos ajat vuodessa keskimääräisen 19 000 km tuotat siis fossiilisilla polttoaineilla CO2 päästöjä noin 2800 kg.

Liikkumisessa jokainen voi vähentää turhaa auton käyttöä; pyöräilemällä ja käyttämällä julkisia kun se on mahdollista. Voi myös osallistua kimppa-auton hankintaan, käyttää kimppakyytejä tai käyttää kimppa-autopalveluja.

Jos haluat tutustua lisää, tässä joitain lisätyökaluja tilanteesi arviointiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


8 − kaksi =

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>